miercuri, 18 septembrie 2024

Un fel de intoarcere acasa

After almost 50 years since they startt! The biggest band in the north of Dublin!  U2 are back! But not all 4 members...only half of them! :)


Bono si The Edge s-au hotarat cumva sa fie necinstiti si sa incerce in doi doar, fara ceilalti doi membri, Larry si Adam. Mai exact, intr-o sala care si-a schimbat destinatia intre timp, din sala de nasteri, unde chiar Bono s-a nascut, cu numele Spit. Rotonda intr-o sala de cinema. Gen, nu esti din Bucuresti daca nu te-ai nascut la Maternitatea Giulesti...sau Filantropia. :)


Must do in Dublin: To swim at Forty foot bay



                                     If you go your way and I go mine.....


Bono & Edge la o mica sueta cu Dave [Letterman] in Dublin, orasul lor natal si inconjurati de prieteni

Intre Dublin si U2 exista o legatura stransa, incepand cu 1977, de la concertele punk al ce celor de la The Clash…cand a inceput istoria formatiei.

Bono: Crescand in Irlanda ai senzatia ca viitorul e in alta parte…parca nu e prezent in Dublin, daramite trecut sau viitor. Ne-am simtit indepartati de orice traditie si ne-am intrebat care e in locul nostru in poveste?

Sa fii cel mai bun, sa fii cel marcant, , sa ai asteptari mari de la tine!

Nascuta dintr-un experiment social din colegiul Mount Temple, adica elevi din toate religiile, si cel mai important pt Bono, baieti dar si fete, gasca lui Bono et Co au inventat o cultura proprie, cu porecla Lipton Village unde de altfel cam toti aveau porecle, Edge, Bono – de la magazinul cu aparate auditive, Larry – Borcanul cu gem ; Jelly gem, Adam era Doamna Burns…asta era insasi un mod de a se opune societatii conservatoire din care faceau parte. Momentul poreclelor nu scapa neratat de Letterman care isi anunta si el porecla din copilarie – Dumbass [Tampitul]

Letterman catre Bono: Scriitor poezie, prozator, musician, si am mai adauga: activist, filantrop, ….vrei sa il ai prieten.

Bono: Ce ramane cand totul e redus la esenta? Incotro te indrepti?

Glen Hassard, un renumit folkist si apropiat al trupei de la inceput, considera ca atunci cand i-a vazut prima oara cantand intr-un club in deschiderea unui concert Police, a ramas impresionat de Bono care pe scena parca era posedat,  U2 incercau sa impresioneze prin forta sinceritatii, aveau un tel, in onestitatea lor, iar Bono era aproape strident in puritatea lui. 

Incepand de la 15 ani cand erau aproape copii, iar la 18 ani concepand primul album, au schimbat apropae totul, nimeni crezand ca vor avea success, findca erau ciudati dar aveau ceva …aveau mesaj.

Da, poate marele dusman este complacerea…iar Bono recunoaste ca foarte rar e in zona lui de confort, si nu I lasa nici pe cei din formatie sa fie, compusul si cantatul fiind ca o operatie pe inima

Desi o formatie rock, geneza formatiei e legata de religie si influenta crestina, pornita dintr-o tara maltratata de vecini – Anglia si nu in ultimul rand, de vremea rea, unde potestatnti erau mai multi decat catolicii, unde violenta era mereu prezenta la inceputul formative, unde intr-o zi soldatii britanici, chemati sa puna capat unui protest au ucis 13 catolici, u2 au cautat mereu o cale de exprimare acreintei care nu su fie vadit religioasa pe fata – au facut parte dintr-un fel de miscare la inceputul anilor 70 numita  Reinoirea Carismatica, unde membrii ei duceau o viata disciplinata, parind un pic punk-rock, care pareau sa ii accepte asa cum sunt dar care au devenit I miscare religioasa si care le-au cerut sa abandoneze rock-n-rolul si sa dedice Domnului, cu telul rezolvarea problemelor lumii, moment in care au inceput intrebarile. Care era decizia corecta, de unde puteau sa isi atinga telul?, raspunsul venind sub forma unuicantec, intr-o zi, cand Edge a dat drumul furiei in cantecul: I will follow, fiind sfasiat de neputinta creeari si compunerii, transformarea furiei interne in furie externa producabdu-se…alchimie pura, cum o descrie Bono, martor la acest process de compunere.

A urmat Suday bloody Sunday, o alt adovada ca muzica poate insemna mai mult decat doar muzica, asa ajungand sa pledeze cauza irlandei in fata lumii intregi, un imn al disperarii, al dorintei, ce ofera oamenilor curaj si consolare 



                                                                     



Stream Bono & The Edge: A Sort Of Homecoming With Dave Letterman on Disney+