duminică, 25 august 2024

Ganduri catre sine insusi - Marcus Aurelius

        Am dat peste Ganduri catre sine insusi dintr-o joaca, sau mai bine zis dintr-o intrebare. Eram curios ce scriitor enascut in aceeasi zi cu mine si asa am dat peste Marcus Aurelius. E drept mai erau cateva nume acolo dar...evident vorbim despre cel mai de seama exponent al stoicismului. Apoi abia am facut conxiunea cu faimoasa si impozanta lui statuie din bronz din Roma din fata muzeului Capitolin, pe care il viziatsem cu mai multa vreme in urma si care parca inca ma bantuia ... Nefiind insa un adept al acestui curent filozofic ci mai degraba al hedonsimului si libertinsimulului in trend in zilele noastre raman uimit de 

Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat si care a scris de fapt un tratat despr tehnici de ameliorare si de tinere in friu a propriului eu - Gabriel Liiceanu

Cioran cumparand o editie veche a acestui volum a gasit notat pe el urmatoarea dedicatie: ,,Sa iti fie prieten in ceasurile grele si sa te sprijine cum m-a sprijinit pe mine". Intr-adevar ce elogiu mai frumos i se poate face unei carti decat acest ,,prieten in ceasuri grele"...si ce moment mai bun pentru mine pentru a o citi. Asa cum un prieten poate aparea intr-un moment bun bun sau dimpotriva, tot asa si o carte, poate veni intr-un moment in care nu o poti citi, sau din contra, poate fi panasament. 

Pe marginea acestor randuri, sunt ganduri adiacente care uneori apar inevitabil. Este timingul, este destinul, karma sau suntem noi evident, factor decizional?

De mult caut o definitie, caut un inteles, o explicatie asupra rostul ului dat cartilor... mai exact o metafora, un imbold pentru cei tineri care sa inteleaga care e rolul si cat de mult pot ele insemna in ecuatia vietii. Nota asta gasita de Cioran, scrisa de un necunoscut ma multumeste cel mai mult pana acum asupra acestei definitii.


   Inchei cu un paragraf care as vrea sa ramana aici:

  "Cand lucrurile care te inconjoara te constrang sa te zbuciumi foarte tare, intoarce-te repede in tine insuti si nu-ti iesi din ritm mai mult de cat este necesar, Caci odata cu intoarcerea la continua armonie vei fi mai stapan pe aceasta."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu